Schoonheidsinstituut-Nobelhorst

Het mooiste wat je kunt worden is JEZELF

Wat voor invloed heeft Stress op de Huid?

DE HUID ALS STRESSBAROMETER


Stress wordt al geruime tijd als een verergerende of uitlokkende factor beschouwd van veel huidaandoeningen. Omgekeerd zijn sommige huidaandoeningen zoals psoriasis, eczeem, acne en jeuk, bronnen van stress. Dit is vooral te zien bij mensen die veel piekeren over hun aandoening en degenen die last hebben van jeuk en daarom gaan krabben. De huid is een relationeel orgaan dat een belangrijk aspect is van ons uiterlijk. Door stress kunnen we letterlijk en figuurlijk niet goed in ons vel zitten. 

CORTISOL, DE BOOSDOENER


Als je stress hebt maak je cortisol aan. Cortisol zorgt ervoor dat we kunnen omgaan met stress. Maar wanneer we langdurig een verhoogde cortisolspiegel hebben, heeft dit een negatieve uitwerking. We worden dikker, onze bloedvaten gaan kapot, we raken vermoeid en somber. Ook ondervinden we negatieve symptomen aan onze huid zoals:

  • Vochtarm: door langdurige stress wordt de productie van cortisol verhoogd, deze verstoort de vochthuishouding. De barrièrefunctie van de huid wordt beschadigd, hierdoor wordt het vocht in de huid minder goed vastgehouden waardoor de huid op den duur vochtarm wordt. Dit resulteert in een vochtarme huid met droogtelijntjes.
  • Dof: Als gevolg van een verminderde doorbloeding krijgt de huid minder zuurstof en noodzakelijke voedingsstoffen. Ook worden afvalstoffen minder goed afgevoerd. Hierdoor kun je een grauwe, doffe huid krijgen.
  • Fijne lijntjes: chronisch verhoogde cortisolspiegels zorgen niet alleen voor vochtverlies waardoor je huid er meer gerimpeld uit gaat zien, ze beschadigen ook het collageen. Daarnaast zorgt chronische stress voor meer vrije radicalen, deze vrije radicalen vallen je genetische informatie in je cellen aan. Hierdoor ga je eerder tekenen van veroudering vertonen. Door de constante spierspanning bij stress kunnen bovendien permanente rimpels ontstaan.
  • Vermoeide oogleden: stress zorgt vaak voor slapeloze en onrustige nachten, wat weer zorgt voor vermoeide en gezwollen oogleden.
  • Rosacea/ roodheid: stress kan de huidaandoening rosacea verergeren of triggeren. En omdat stress je immuunsysteem verzwakt kan rosacea meer en langduriger opvlammen.
  • Acne: Door stress wordt de barrièrefunctie van onze huid verstoord, waardoor onze huid vatbaarder is voor bacteriën en we eerder bacteriële infecties oplopen. Hierdoor wordt acne verergerd.
  • Eczeem: Doordat het immuunsysteem wordt onderdrukt, loop je veel sneller ontstekingen op. In periodes dat iemand zich angstig of gestrest voelt verhoogt de frequentie van het krabben vaak en dit maakt de huidirritatie en eczeem erger.
  • Psoriasis: Stress kan een grote factor spelen in het ontstaan van psoriasis omdat het immuunsysteem chronisch is verlaagd. Hierdoor ben je lange tijd vatbaarder voor ziektes. Zelfs wanneer je geen tekenen ziet van psoriasis, kan stress de trigger zijn.
  • Urticaria: Door stress komt het stofje histamine vrij, dit is een ontstekingsreactie die inspanningsurticaria kan veroorzaken.
  • Jeuk: Emotionele stress kan jeuk of zelfs een jeukende uitslag veroorzaken, die op de meeste lichaamsdelen kan voorkomen, vooral op de achterkant van de nek en de onderarmen.

Onze huid is een perfecte stressbarometer. Het is dus belangrijk om te voorkomen dat stress verergert door onze stress te beheersen. Op dezelfde manier helpt een goede stressbeheersing bepaalde aandoeningen te voorkomen. Dus weg met stress!


Stress & puistjes


Door stress is de huid vatbaarder voor bacteriën. Stress zorgt voor de afscheiding van bepaalde hormonen waaronder het stresshormoon cortisol. Een hormoonstijging versnelt op zijn beurt de talgproductie en een talgophoping veroorzaakt puistjes. Stress verstoort de barrièrefunctie (onze beschermmantel) van onze huid, daardoor is onze huid vatbaarder voor bacteriën en krijg je meer kans op bacteriële infecties waardoor bijvoorbeeld acne verergert. Daarnaast veroorzaakt stress een verhoogde productie van adrenaline, daardoor worden pigmentcellen actiever. Mogelijk gevolg; pigmentvlekjes.

Door aanhoudende stress wordt de huid droog en dof. Door stress worden er ook irritaties veroorzaakt, er kunnen rode vlekken en irritaties ontstaan. Huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis kunnen ontstaan door de verminderde weerstand.

Door stress vertraagt je celvernieuwing waardoor de huid doffer oogt. Daarnaast vindt er een afname plaats van ceramiden (stoffen die de huid vet en gehydrateerd houden) waardoor de huid droger wordt, dit merk je in je gezicht maar ook over je gehele lichaam.

Je huid veroudert sneller door stress

Stress veroudert je huid sneller. Chronische stress zorgt voor meer vrije radicalen, deze vrije radicalen vallen je genetische informatie in je cellen aan. Hierdoor ga je eerder tekenen van veroudering vertonen, je huid gaat hierdoor sneller verslappen.

De beste manier om de hierboven effecten op de huid te vermijden is simpelweg door stress te voorkomen. Helaas is dit lang niet altijd mogelijk. Er kunnen dingen gebeuren op het werk of in je privéleven waardoor je periodes van stress meemaakt. Stress is dus lang niet altijd te vermijden.